Termo izolacija od trske i fasade

 

 

Table od presovane trske koriste se za termo i zvučnu izolaciju zidova, podova kao i tavanskog prostora. Trska se mašinski presuje u vidu tabli dva puta metar u debljinama 3, 4 i 5 cm i protkana je pocinkovanom žicom od 2 mm. Ovaj proizvod se koristi zbog izuzetnih svojstava u građevinarstvu i njegovom ugradnjom izbegavaju se neželjeni efekti po zdravlje ljudi.

Vek trajanja trske, zaštićene od vlage praktično je neograničen, što znači da se posle 50 – 100 godina njena izolaciona svojstva ne smanjuju, kao što je slučaj sa nekim drugim materijalima. Pored činjenice da je trska odličan toplotni i zvučni izolator, postoje još neke prednosti vezane za nju. Trsku izbegavaju glodari i insekti , a kao prirodan i zdrav materijal ne pravi paro-nepropustnu branu što čini vazduh u prostoriji prijatnim.

Pilikom ugradnje trske kao fasadne izolacije, table se lepe kvalitetnim lepkom za zidove. Zatim se preko nje fiksira čelično šulc pletivo metalnim ankerima koji dodatno fiksiraju i zalepljenu trsku. Sledeća faza je nanošenje čok maltera koja se mora raditi pod pritiskom zbog boljeg prolaženja maltera kroz mrežu. Nakon toga se pristupa klasičnom malterisanju koje može biti ručno ili mašinsko. Po želji investitora se radi i odgovarajuća završna obrada fasade.

Podaci o trščanoj tabli:

- težina: 190 kg/m3
- debljina: 5 cm
- koeficijent izolacije : 0.035 – 0.04 W/mK
- smanjenje buke: 32 dB

 

Štampani beton | Štampani zidovi | Izolacija od trske i fasade | Behaton ploče | Acid Stain